Cirkulær økonomi sætter dagsorden i fremtidens byggeri

OBS: Denne artikel er lavet på baggrund af artikelen “Cirkulær økonomi sætter dagsorden i fremtidens byggeri” fra Teknologisk Institut.


Hver femte virksomhed i bygge- og anlægsbranchen forventer, at mere end halvdelen af deres byggematerialer vil være genanvendte materialer i løbet af de kommende 4-5 år.

Hver anden virksomhed i bygge- og anlægsbranchen har gjort sig tanker om cirkulær økonomi. Det kan fx være forventning om at bruge en stor andel genanvendte materialer, at tænke i genanvendelse i forbindelse med design af nye produkter, komponenter eller bygninger, eller at man i det daglige anvender værktøjer til at få dokumentation for kvaliteten af genanvendte materialer. Det er især i virksomheder, der fremstiller byggematerialer og i arkitekt- og rådgivningsvirksomheder, at der tænkes i cirkulære baner. Det er virksomheder, som kan gribe den cirkulære økonomi og bidrage til, at byggematerialer i højere grad genanvendes i fremtidens byggeri.

Det viser en ny undersøgelse om cirkulær økonomi i byggebranchen fra Teknologisk Institut, som har interviewet ledere i 359 danske virksomheder i bygge- og anlægsbranchen. I undersøgelsen indgår både virksomheder, der fremstiller byggematerialer, entreprenører, virksomheder inden for byggeri eller nedrivning, samt arkitekter og rådgivende ingeniører. Undersøgelsen er lavet som led i Teknologisk Instituts serie af analyser om fremtidens teknologi i danske virksomheder. Analysens resultater er repræsentativ for virksomheder med 15 til 1.000 medarbejdere, som beskæftiger sig med bygge- og anlæg i Danmark.

Kernen i den cirkulære økonomi er genanvendelse af materialer, og det er netop genanvendelsen, som er analysens fokus.

Der er forventninger om genanvendte byggematerialer i alle brancher, men især hos virksomheder i samlet front: de innovative, de internationale og de markedsledende virksomheder forventer en høj andel af genanvendte materialer.

Det kan være dyrt for den indkøbsansvarlige at vælge forkerte materialer i et byggeri, og hver fjerde virksomhed i bygge- og anlæg har i høj grad brug for dokumentation. Det gælder især arkitekter og rådgivende ingeniører og fremstillingsvirksomheder. Næsten fire ud af ti virksomheder har værktøjer til at kunne vurdere kvaliteten af de genanvendte materialer. Det er især miljøvaredeklarationer, der bliver anvendt og så miljømærker som Svanen, EU blomsten eller FSC-mærkningen. En lidt mindre andel bruger metoder som Livscyklusanalyser eller Cradle-to-Cradle™.

De væsentligste barrierer for at øge genanvendelsen af materialer og reducere spild er markedet: Hver femte virksomhed mener det er for dyrt at bruge genanvendte materialer og reducere spild, og nogle mener, at efterspørgslen mangler. Der er også teknologiske barrierer i at vælge den rigtige teknologi, at forstå den – og i nogle tilfælde findes den rigtige teknologiske løsning ikke endnu. Også hensynet til miljøet kan stå i vejen. For nogle materialer er genanvendelse ikke miljømæssigt forsvarligt.

Indlæg oprettet 24

En tanke om “Cirkulær økonomi sætter dagsorden i fremtidens byggeri

  1. Unde explicabo et nulla ut et. Reprehenderit adipisci nostrum harum molestiae maxime repellat dolores est. Odit fugit distinctio illo sed asperiores.

    Nemo eos et sint earum. Voluptate quo expedita dolor dolor adipisci ex blanditiis. Perspiciatis perferendis vitae dolorum. Delectus quas similique nihil veniam magnam neque accusantium. Est unde et corporis sit possimus dolor itaque ut.

    Aut dolor dignissimos aut omnis necessitatibus aut. Qui porro fuga nihil molestias. Maxime qui aliquid dolores et in molestiae. Et ea quod qui dolor cupiditate sed et.

Lukket for kommentarer.

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen